nav-left cat-right
cat-right

Duhul Schitului Patrunsa aflat in pragul dizolvariiSchitul Patrunsa, unul dintre putinele locuri, ramas neatins de civilizatia moderna, incepe sa fie “destramat si desfintat”. Mai marii ierarhi ai BOR au hotarat, fara sa consulte obstea sau sa fi facut vreun sondaj in randul mirenilor care ravnesc la Duhul din pustia Builei, sa introduca electricitate si sa realizeze un drum de acces pentru automobile.

Imagine219

Fostul staret, umilul parinte Varsanufie Gherghel, cunoscut ca un om simplu, un om al rugaciunii si fost pusnic, nefiind de acord cu cele mentionate mai sus, stiind ca acestea nu pot face decat rau sufletului celor aflati in manastire, a fost schimbat in luna noiembrie 2013 cu mai tanarul si evlaviosul parinte de la Manastirea Cozia, ieromonahul Caliopie Gavrila, un calugar modern cu cont de Facebook, venit doar sa indeplineasca aceasta misiune. Parintele Varsanufie fiind mutat pentru trei luni la Manastirea Stanisoara si pus sa faca ascultare la cele mai umile activitati, de la curatatul grajdului de animale pana la alte treburi pe care, in mod firesc, le face un frate mai tanar intrat in manastire. La randul sau, parintele facand acestea in tinerete. Nimeni nu a mai tinut cont ca  are o anumita varsta, aproape 50 de ani, si ca este bolnav, si ca din anul 1996 de cand a primit ascultare de a fi staret al schitului a realizat din aproape nimic o obste de 45 de vietuitori, a construit o biserica cat o catedrala din centrul marilor metropole si o clopolnita la fel de impunatoare in inima pustiei, numai prin sudoarea celor pe care ierarhii BOR acum ii “calca in picioare” si vin sa ia totul de-a gata.

Preasfintiti ierarhi ai BOR, obstea acelui schit si noi simpli mireni care ne bucuram de pacea acelui loc nu dorim sa fie distrusa starea aceea a curateniei si a simplitatii pe care o are Schitul Patrunsa. Prin introducerea curentului electric nu faceti decat sa indepartati duhul rugaciuni, pastrat cu sfintenie de fiecare calugar in chilia sa. Vor aparea multe ispite care sa le distraga atentia de la rugaciune. Iar prin realizarea drumului de accest cu automobilul, nu faceti altceva decat transformarea acesteia intr-o manastire turistica. Oare chiar va doriti acest lucru?!!! In ultima vreme BOR sa fie interesata mai mult de partea materiala decat de suflet?!!! Nu va impuneti obiectivele cu pumnul, tineti cont de cei care s-au straduit sa realizeze ceea ce sfiintiile voastre constatati ca exista acum. Tineti cont ca sunt foarte multi mireni care au contribuit fizic si material la o parte foarte mare din ce este acum Schitul Patrunsa.

Am ajuns sa scriu acest articol fiind revoltat in sufletul meu de tot ce vad ca se intampla in ultimele saptamani cu miraculoasa manastire, aflata in prezent in acelasi contrast cu natura.

Parintele Varsanufie Gherghel isi primeste cu multa umilinta aceasta “palma”. Pentru tot ce i se intampla nu l-am auzit niciodata cartind sau suduind pe cineva.

Sf. Lavrentie de Cernigov spunea:

„Vine timpul, şi nu e departe, povestea stareţul, când foarte multe biserici şi mănăstiri se vor deschide în slujba Domnului şi se vor repara, le vor reface nu numai pe dinăuntru ci şi pe dinafară. Vor auri şi acoperişurile atât ale bisericilor, cât şi ale clopotniţelor, dar preoţimea nu va lucra la sufletul credinciosului ci numai la cărămizile lui Faraon. Preotul nu va mai face şi misiune. Când vor termina lucrările nu se vor putea bucura de slujbe duhovniceşti în ele că va veni vremea împărăţiei lui antihrist şi el va fi pus împărat „

Luaţi aminte la toate cele ce vă spun căci totul se pregăteşte cu foarte mare viclenie . Toate bisericile şi mănăstirile vor fi într-o bunăstare imensă, pline de bogăţii, ca niciodată, dar să nu mergeţi în ele. Antihrist va fi încununat ca împărat în marea biserică din Ierusalim cu participarea clerului şi a Patriarhului. Intrarea şi ieşirea din Ierusalim va fi liberă pentru orice om, dar atunci să vă străduiţi să nu vă duceţi, căci totul va fi spre a vă linguşi pe voi, ca să vă atragă în ispită.

Bisericile vor fi deschise, dar creştinul ortodox (trăitor, viu cu sufletul) nu va putea intra în ele să se roage, căci în ele nu se va mai aduce jertfa fără de sânge a lui Iisus Hristos. În ele va fi toată „adunarea satanică”.

Mai multe despre Schitul Patrunsa aici.

Urmariti mai jos un documentar, realizat de Trinitas TV, in anul 2009, despre Schitul Patrunsa.

9 Responses to “Duhul Schitului Patrunsa aflat in pragul dizolvarii”

 1. un fir de praf spune:

  la acest schit se intampla exact ca si la petru voda cu moastele pr gheorghe calciu0dumitreasa pe care le-am si sarutat ,pr iustin zicea ca mantuirea se ia acum pe furis deci prigoana a inceput prin CASNICII nostrii

  • John spune:

   Poi ce sa întâmplat la Petru Voda este cv anormal cum sa te apucau tu fara nicio binecuvântare Deva stareț sau mai ales chiriarh sa dezgropat in mort care a lăsat cu limba de moarte sa nu fie dezgropat. Eu nush ce caută acei călugări cu probleme care au facut odioasa fapta sa dezgroape in mort înainte de a împlini. 7 ani de la înmormântare

 2. Salistean Domnica spune:

  Cum o vrea Domnul, adevartii calugari,care se roaga in pustiie si sunt prigoniti nu vor dispare,mai exista inca printre noi si le simtim prezenta! Dupa atita prigoana ,,,in biserici ,,se doreste modernismul in manastire…insusi denumirea de manastire nu ermite asa ceva.. Eu am convingerea ca ,calugarii adevarti vor biruii!

 3. Camelia spune:

  Draga Admin,
  Dorim sa ne alaturam si noi, (nu putini), acestei petitii care chiar trebuie trimisa conducerii BOR, insotita de nume si semnaturi.
  Sunt asteptati toti cei care vor sa sustina Manastirea Patrunsa, acum cand e timpul marturisirii prin fapte a Dreptei Credinte.

 4. Andreea spune:

  Va scriu de departe de tara, de Manastirea Patrunsa, unde Dumnezeu mi-a acordat sansa sa ma rog acum vreo 11 ani si sa descopar un colt de Rai pe pamantul asta chinuit si ma ajutat sa ma schimb, sper eu, in mai bine. De ce sa schimbam un colt de Rai? Cu ce altceva poti schimba Raiul?
  Ma rog pt fratii de la Patrunsa si pt parintele Varsanufie. Dumnezeu sa ii ajute in incercarile prin care trec si sa ii faca tari in credinta adevarata.

 5. costinel spune:

  PATRUNSA trebuie sa ramana asa cum este acum, fara drum de acces auto, fara electricitate.
  Cele trei poteci de acces sunt pentru cei ce urca ,, O GOLGOTA,, pe care fiecare dintre noi trebuie sa o urcam in drumul nostru spre mantuire.
  Sfintii Parinti pot trai ca si pana acum si sunt fericiti asa cum sunt. Nimeni nu i-a intrebat cum se simt sau daca sunt de acord cu noile modificari care cu sau fara voia noastra se vor duce la indeplinire. Este pacat, PATRUNSA este un ultim bastion de monahism. Odata cu distrugerea spiritului ce il genereaza Patrunsa va deveni un loc comun in care fiecare se va plimba prin padure, va face gratar, va bea, si la final se va duce si va aprinde o lumanare

 6. sora spune:

  S-A FACUT DREPTATE!TOTUL E BINE CAND SE TERMINA CU BINE!SPERAM CA UNELE PERSOANE AU INVATAT CEVA!

 7. Emilian spune:

  Cele ce se scriu aici ma intristeaza, sunt bolnav (si) de inima si nu pot urca pe carari de munte, dar mi-as fi dorit sa ajung la Patrunsa -- si nu numai -- si cred ca sunt multi credinciosi in boli si neputinte car ar fi vrut sa vina. Dar, daca nu suntem doriti, asta e!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>