nav-left cat-right
cat-right

Parintele Arsenie BocaViata Parintelui Arsenie Boca

1910 – 29 septembrie

Se naste in localitatea Vata de Sus (judetul Hunedoara), intr-o familie de tarani simpli, Iosif si Cristina, dar credinciosi. Primeste numele Zian.

1929

Devine absolvent si sef de promotie al liceului „Avram Iancu” din Brad. Colegii il numeau „sfantul”, iar stejarul pe care il planteaza cu colegii la absolvire ii va purta numele, „Gorunul lui Zian”.

1929-1933

Urmeaza cursurile Institutului Teologic din Sibiu, unde este remarcat de profesori ca un student de elita. Aici ii devin cunoscute talentele sale de pictor si de bun interpret la flaut.

1933

Este trimis la Bucuresti de catre Mitropolitul Nicolae Balan pentru a urma Institutul de Belle-Arte. Cu aceasta ocazie participa si la cursurile de anatomie ale profesorului Francisc Rainer si la prelegerile de mistica ale lui Nichifor Crainic. Ajuta pe Parintele Dumitru Staniloae la traducerea Filocaliei, realizand grafica primelor patru volume, care au aparut la Sibiu.

1935 – septembrie

Conform documentelor arhivei Arhiepiscopiei Sibiu este hirotonit intru citet si ipodiacon. Tot atunci este hirotonit diacon celib (cf. Parintelui Veniamin Tohaneanu).

1939

Merge la muntele Athos unde sta trei luni. Experimenteaza viata duhovniceasca de aici postind 40 de zile. [……]. Se inchinoviaza la Manastirea Sambata de Sus. 1940 3 mai are loc tunderea in monahism, cand primeste numele de Arsenie.

1942 – 10 aprilie

Parintele este hirotonit preot si numit staret al manastirii.

1944

A plecat in basarabia, la Chisinau, sa invete pictura bisericeasca si poleitul icoanelor. a revenit in tara in primavara anului 1945.

1948 – mai

Este arestat si torturat de Securitate, fiind acuzat ca este legionar, lucru pe care Parintele la negat, chiar daca in 1947, cu sprijinul sau, la sambata, s-a tinut o consfatuire ce a dus la o unitate de lupta a tuturor fortelor anticomuniste din tara.

1948 – 25 noiembrie

Este mutat la manastirea Prislop de Mitropolitul Nicolae Balan. Manastirea era intr-o stare jalnica, fiind parasita de ultimii trei vietuitori calugari greco-catolici (in 1948 greco catolicii au revenit la ortodoxie). Este numit staret al acestei manastiri.

1950

Prislopul devine manastire de maici. Parintele Arsenie Boca nu mai este staret, ci rmane duhovnic al manastirii, iar stareta este numita monahia Zamfira.

1951

Parintele este ridicat din nou de Securitate.

1952

Parintele revine la Prislop, dupa ce a fost condamnat 9 luni (la Ocnele Mari si la Canal).

1959

Se desfinteaza Manastirea Prislop, maicile sunt alungate, la fel si Parintele Arsenie Boca, caruia i se interzice sa mai slujeasca. Cladirea este transformata intr-un camin de batrani pana in 1976, cand se redeschide manastirea.

1961

Dupa o lunga pribegie prin Bucuresti este angajat ca pictor muncitor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor, participand la slujbe doar ca si cantaret.

1968

Este pensionat (o pensie minora); incepe pictura bisericii de la Draganescu, la care va ostenii timp de 15 ani, realizand astfel „Capela Sixtina” a Ortodoxiei romanesti.

1969 – 1989

Detine un atelier de pictura si chilie la proaspatul infiintat asezamant manastiresc de la Sinaia.

1989 – 28 noiembrie

Parintele inceteaza din viata la Sinaia. Este inmormantat la Prislop in 4 decembrie 1989. De atunci si pana astazi, credinciosii se aduna an de an in numar tot mai mare la mormantul Parintelui pentru parastas, rugaciune si comuniune.

Peste tot pe unde se afla Parintele, multimi de credinciosi il cautau spre a-i solicita indrumare si binecuvantare, punandu-si libertatea, chiar si viata in pericol, stiut fiind faptul ca Parinteluii se interzicea de catre Securitate sa stea de vorba cu oamenii.

Preluare www.arsenieboca.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>