nav-left cat-right
cat-right

Sambata Mortilor – Mosii de iarnaPredica la Sambata Mortilor – Mosii de iarna, 26 februarie, din Proloagele de la Ohrida.

Despre milostenia cea launtrica.

Dar mai vartos cele ce sunt la voi dati-le milostenie si, iata, toate vor fi voua curate (Luca 11:41)

Buna ii este omului curatenia cea din afara. Dar aceasta este o curatenie mai nedesavarsita. Curatenia cea launtrica este cu mult mai insemnata decat curatenia trupeasca. Aceasta este o curatenie mai desavarsita. Un blid poate fi folosit doar atunci cand este spalat si curat pe dinauntru, chiar daca pe dinafara este negru si plin de cenusa. Daca un pahar este murdar pe dinauntru, curatia sa cea din afara nu va face pe nimeni sa bea dintr-insul. Daca un vas este negru si plin de cenusa pe dinauntru, cine va putea sa manance din el? In lume aflam cu mult mai multe invataturi si pilde despre curatenia cea din afara decat despre curatenia cea launtrica. Pentru ca este mai lesne sa inveti si sa arati curatenia cea din afara decat pe cea dinlauntru.

Iata, fratilor, cum Invatatorul si Pilduitorul adevaratei curatii pune aceasta mare curatie pe seama milostivirii celei launtrice. Milostenia facuta din inima este cea care curateste inima omului. Milostenia facuta din suflet este cea care curateste sufletul omului. Drept aceea, milostenia cea launtrica il curateste cu totul pe om. Daca milostenia este facuta doar cu mana, ea nu curateste nici mana si inca cu atat mai putin inima, sufletul si mintea. Milostenia facuta cu mana este de mare trebuinta, dar ea il curateste pe miluitor doar atunci cand inima misca mana spre milostenie. Afara de milostenia facuta cu mana mai sunt si alte chipuri de milostenie. Milostenie launtrica este si rugaciunea pentru norod, precum si intristarea pentru suferinta omeneasca si bucuria pentru bucuria celorlalti. Aceastea este milostivirea care izvoraste din inima si curateste inima, sufletul si minte.

O, Preacurate Doamne, ajuta-ne noua, ca prin milostenia cea adevarata sa putem dobandi mare curatie.

Tie se cuvine slava si multumirea in veci. Amin.

Extras din: Proloagele de la Ohrida

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>