nav-left cat-right
cat-right

Sfanta SpovedanieSfanta Spovedanie

Una dintre marile datorii duhovnicesti ale crestinilor este marturisirea pacatelor. Trebuie sa stim mai intai ca toti gresim inaintea lui Dumnezeu, unii mai mult, altii mai putin, si nimeni nu este fara de pacat. Acest lucru ni-l arata Sfanta Scriptura, care zice: Toti multe gresim. Iar de vom zice ca pacat nu avem, pe noi insine ne inselam si adevarul nu este in noi; iar daca ne vom marturisii pacatele, credincios si drept este Dumnezeu, ca sa ne ierte noua pacatele si sa ne curateasca pe noi de la toata inchinaciunea si nedreptatea.

Taina Marturisirii sau a Spovedaniei cuprinde patru parti. Prima parte este durerea inimii pentru pacate. Sa-mi para rau si sa plang pentru pacatul prin care am suparat pe Dumnezeu. A doua este spovedania prin grai viu la duhovnic. A treia este facerea canonului. A patra parte, cheia Sfintei Spovedanii este dezlegarea pacatelor, prin punerea mainilor preotului pe capul credinciosului. Aceasta se numeste epicleza duhovniciei, adica venirea Duhului Sfant peste capul celui ce s-a marturisit curat. Ca nu se poate incheia Taina Sfintei SPovedanii, decat atunci cand a pus preotul mana pe capul celui ce se marturiseste si i-a citit rugaciunea de dezlegare. Dar preotul nu poate dezlega la Spovedanie decat ce i s-a spus. Iar daca cineva are vreo rezerva si tine vreun pacat nespus, toate pacatele le are indoite, pentru ca a crezut ca Dumnezeu nu stie ce a facut.

O spovedanie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1. Spovedania trebuie sa se faca inaintea duhovnicului. Deci, eu cand ma duc la spovedanie inaintea preotului, ma duc in fata lui Dumnezeu. Preotul este un simplu martor. In ziua judecatii el atat poate spune, cat i-am spus eu. Ce nu i-am spus, nu-i dezlegat nici pe pamant, nici in cer. Dar eu, daca m-am dus la spovedanie si i-am spus toate si preotul mi-a facut dezlegare cu mainile pe cap, eu sunt dezlegat. Nu ati auzit in Evanghelie? A suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant; carora le veti tine pacatele, tinute vor fi si carora le veti ierta, iertate vor fi, si orice veti dezlega voi pe pamant, va fi dezlegat si in cer…

2. Spovedania trebuie sa fie completa si sa nu se ascunda nimic din cele faptuite. Dar ca sa ti minte si sa faci o marturisire intreaga, nu te duce cu ochii legati la preot, caci diavolul iti ia mintea si uiti. Cu o saptamana sau doua inainte, stai linistit intr-o camera, ia-ti un caiet si scrie toate pacatele tale din copilarie, sau de la ultima spovedanie. Ce pacate ai pe cunostinta, de cand erai copil mic; cand erai de cinci ani, cand erai de sapte ani, cand erai in clasa intai la scoala, cand erai in clasa a doua, cand erai inr-a noua, cand erai fata mare sau flacau, inainte de casatorie sau dupa casatorie, cand erai militar. Scrie ca si diavolul a scris. Avem contabil bun, ingerul rau, pe umarul stang, care scrie tot.

3. Spovedania trebuie facuta de buna voie, dupa marturia Duhului Sfant, Care zice: si din voia mea ma voi marturisii Lui.

4. Spovedania sa fie facuta cu umilinta, caci inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.

5. Spovedania sa nu fie prihanitoare, adica sa nu dam vina pe nimeni, nici pe oameni, nici pe vreo alta zidire a lui Dumnezeu, nici chiar pe diavoli. La spovedanie numai pe noi sa ne invinuim si sa ne prihanim, cu zice Sfantul Ioan Scararu: “A mea este buba, a mea este rana; dintru a mea lenevire s-a facut, iar nu dintr-a altuia”.

6. Spovedania se cuvine sa fie dreapta, adica sa spui adevarul; spune cum ai facut toate, fara rusine. Isus Sirah zice: Este rusine care aduce pacat si este rusine care aduce slava si har. Rusinea aceasta pe care o suferi la spovedanie te scuteste pe tine de rusinea aceea pe care o vom suferii cu totii in ziua cea infricosata a Judecatii lui Dumnezeu.

7. Spovedania sa fie hotaratoare. Sa luam inaintea duhovnicului o mare hotarare de nu mai pacatui, ajutandu-ne noua dumnezeiescul har, si sa voim mai bine a muri de mii de ori decat a mai pacatui de acum inainte cu vointa noastra. Sfantul Vasile cel Mare zice: “Nu se foloseste de marturisire, nici se marturiseste, cel ce zice la spovedanie numai ca a gresit, insa ramane iarasi in pacat si nu-l uraste”. Toata pocainta ta intru aceasta consta, sa te hotarasti a-ti schimba viata.

Cine reuseste sa faca o spovedanie curata, reuseste sa faca al doilea Botez, dupa cum ati vazut ca zice preotul la molifta: “De vreme ce cu al doilea Botez te-ai botezat, dupa randuiala tainelor crestinesti”.

Dupa o spovedanie curata, trebuie sa primim un canon, pe care trebuie sa-l implinim. Cel ce se spovedeste are marea datorie de a-si face canonul dat pentru a scapa de chinul cel vesnic al iadului.

Vedem in Sfanta Scriptura ca prin canon s-au curatit toti cei ce au pacatuit inaintea Domnului. Iar cel ce a primit canon si nu-l face, nu se poate curatii de lepra pacatului si nici sufletul sau nu este slobozit din robia dracilor.

Este bine de stiut ca cel ce se pocaieste cu adevarat, nu numai ca primeste canonul dat de duhovnicul sau, ci singur cere mai mult canon, stiind ca ori aici vremelnic, ori dincolo vesnic, pacatosii trebuie sa-si faca canonul. Iar canonul sa fie dupa masura puterii fiecaruia. Ai auzit ce spune Sfantul Marcu Ascetul? “Cata deosebire are arma de fier si fierul de gateje, adica de vreascuri, atata deosebire este intre un trup si altul”.

*

Precum o camasa trebuie spalata de multe ori, asa si sufletul trebuie spalat mereu prin deasa spovedanie. La inceputul crestinismului spovedania se facea in fiecare zi. Mai tarziu, oamenii, rarind cu Sfanta Impartasanie, au rarit-o si cu Sfanta Spovedanie. Si vedeti, acum de-abia se mai spovedesc in cele patru posturi. Atat s-a racit credinta si evlavia, mai ales fata de Spovedanie, si chiar de impartasirea cu Preacuratele Taine, care aduc cel mai mare folos si putere de crestere duhovniceasca a sufletelor noastre prin harul Duhului Sfant, ce vine peste noi prin aceste Sfinte Taine.

Primul folos al desei spovedanii este acela ca pacatul nu prinde radacini in noi si se strica din suflet cuibul satanei. Ai vazut cocostarcul? Face cuib pe casa la tine; si-i o pasare foarte fina. daca i-ai stricat cuibul o data, de doua ori, nu-ti mai vine acolo. Stie ca-i esti dusman. Asa si noi, daca-i stricam cuibul satanei, el nu mai vine repede. Diavolul, vazand ca te spovedesti des, te caiesti, te rogi si-l parasti mereu, zice asa: “Degeaba ma ostenesc cu dansul, ca se duce mereu la preot si se spovedeste, si-l dezleaga, si eu nu castig nimic. Mai bine ma duc la cei care dorm, care n-au grija de mantuire, care nu se spovedesc cu anii, ca aceia nu mi se mai impotrivesc!”.

Al doilea folos al desei spovedanii este ca omul tine minte usor greselile facute de la ultima spovedanie; pe cand cel ce se marturiseste rar, cu anevoie poate sa-si aduca aminte de toate cate a facut. Astfel, multe din pacate raman nespovedite si, prin urmare, neiertate. Pentru aceea diavolul i le aduce aminte in ceasul mortii, dar fara de folos, caci i se leaga limba si nu le mai poate marturisi.

Al treilea folos al celui ce se marturiseste des este ca si daca i s-ar intampla sa cada intr-un pacat de moarte, in data alearga si se marturiseste si intra in harul lui Dumnezeu, si nu sufera sa aiba pe constiinta greutatea pacatului, fiind deprins a se curatii des prin spovedanie.

Al patrulea folos al desei spovedanii este ca pe unul ca acesta il afla moartea curatit si in harul lui Dumnezeu, avand mare nadejde de mantuire. Dupa marturia Sfantului Vasile cel Mare, diavolul merge todeauna la moartea dreptilor si a pacatosilor, cautand sa afle pe om in pacate pentru a-i lua sufletul. Dar la cei ce se marturisesc des si curat nu poate afla nimic, deoarece s-au marturisit luand dezlegare pentru pacate.

Al cincilea folos al desei spovedanii este ca unul ca acesta se opreste si se infraneaza de la pacate, aducandu-si aminte ca dupa putine zile se va marturisi din nou si va primi canon de la duhovnic, acesta mustrandu-l pentru cele facute.

Deci, cel ce are obicei sa se marturiseasca des nu lasa rugina pacatului sa se prinda de mintea si inima lui. Cine isi pliveste ogorul sufletului des simte cand incolteste pacatul si indata il smulge din suflet prin spovedanie. Pe acela moartea nu-l gasesta nepregatit.

Arhimandrit Cleopa Ilie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>